• Distància: 7.1 km
  • Desnivell: 525m
  • Senyalització: no senyalitzada
  • Durada: 4h

Descripció

El punt de Sortida d’aquest itinerari és el refugi Josep Maria Blanc (2350m), on s’arriba des d’Espot en 2h 45min seguint l’itinerari senyalitzat com a sender GR 11-20, per l’estany de Lladres.

Cal sortir pel darrere del refugi i seguir el camí fins a prop del dic de l’estany Negre de Peguera. El sender, ben fitat a l’inici, arrenca vers l’esquerra i emprèn una pujada suau entre el rocam i la vegetació en direcció sud. Més endavant s’atansa a una zona relativament herbada entre blocs de granit.

Ara es tenen uns esplèndids equadraments fotogràfics amb l’estany a primer terme. Cal anar rodejant l’aigua per la part alta del contrafort, sota el pic de la Pala d’Eixe. Sense enlairar-se massa s’ha d’avançar cap al suc entre el pedruscall cercant les fites que indiquen el camí. Es continua ascendint l’últim tram resseguint un corriol fins a assolir el coll inferior de Muntanyó, que s’obre a 2625 metres d’altitud. Hi ha un cartell que assenyala el límit del Parc Nacional.

Des del coll cal enfilar-se, sense perdre alçada, pel vessant que té una mena de corredor sorrenc un xic fastigós de recórrer.

S’arriba al coll superior de Muntanyó (2744m), situat a la carena, de relleu pla, estesa entre el cim del Muntanyó i les Picardes. A l’altre vessant s’estenen els clots de les Maineres amb els seus respectius estanys.

S’entra en aquest territori i s’avança en direcció oest resseguint els corriols de les ovelles fins a una pujada final que, entre sorres granítiques i blocs monolítics, ascendeix sense la menor dificultat de Muntanyó (2779m).

Per assolir les Picardes cal tornar al coll de 2744m (coll superior de Muntanyó). S’avança cap al sud-est pels corriols del bestiar fins a abastar, en una lleu depressió (2768m), la gropa àmplia del massís. Cal prosseguir l’ascensió una mica a la dreta de la carena, resseguint unes lleixes que aquí fa el terreny, fins a dalt de les Picardes (2801m).

Punts d’interès

Espot

  • Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
  • Refugi Josep Maria Blanc
  • Estany Negre de Peguera
  • Coll inferior de Muntanyó
  • Coll superior de Muntanyó
  • El Muntanyó
  • Les Picardes

Informació pràctica

Per fer aquest recorregut cal dur calat d’alta muntanya, motxilla amb roba d’abric gruixuda, protecció per a la pluja, un mapa topogràfic, brúixola, menjar i aigua. El piolet i  els grampons seran necessaris si hi ha neu.

No s’ha d’empendre l’excursió sense haver pres aquestes precaucions. Cal informar els guardes dels refugis sobre l’itinerari que es pensa recórrer.

L’alta muntanya és un ecosistema especialment fràgil: no hi abandonem, doncs, deixalles de cap mena. Fem servir, per això, els contenidors de la vall.

Track Pic de Muntanyó i Picardes