• Distància: 5.5 km
 • Desnivell: 700 m
 • Senyalització: no senyalització
 • Duració: 4h 30min

Descripció

El punt de sortida d’aquest itinerari és el refugi Josep Maria Blanc (2.350m), on s’arriba des d’Espot en 2h 45 min seguint l’itinerari senyalitzat com a sender GR-11-20 per l’Estany de Lladres.

En sortir del refugi es va a la resclosa de l’estany Tort de Peguera i es pren tot seguit un senderol que segueix la base del mur. D’aquí surt un corriol fitat que recorre enlairat la vorera nord de l’estany i s’enfila definitivament cap a l’oest fins a trobar-se amb un canal de derivació d’aigües. Cal travessar-lo i continuar pujant fins a assolir una serreta baixa que llinda amb l’estany de la Cabana. Se segueix per una baixada breu cap al seu desguàs (2.378m). Un cop al seu extrem nord es puja per una canal en direcció oest resseguint les fites que porten als replans de damunt. Es gaudeix d’un esplèndid paisatge mentre s’avana cap al nord-oest. Es passa un petit estany ocult (2.506m), dins del territori dels estanys Escondits. En aquest punt s’identifiquen a l’oest les dues puntes del cim de Monestero.

Poca estona més amunt es passa prop d’un estanyol (2.550m) que cal deixar a la dreta. Es remunta en direcció oest per aquesta conca fins als propers estanys que s’hi escalonen. Se segueix pel sender, de fàcil recorregut, i s’arria a un altre estanyo amb una gran roca ala seva vora (2600m).

Es deixa l’estanyol a l’esquerra i s’ascendeix suaument fins a la vorera est de l’estnay Amagat o del Pui (2620m). Aquest estany allargassat és el de major altitud del Parc Nacional i s’estén, de nord a sud, a repeu dels verds vessants esquitxats de pedruscall sota el coll de la Valleta Seca.

Per pujar al cim de Monestero cal accedir a un coll de l’esquerra (a l’oest) obert entre el pic de la Valleta Seca (2836m) i el de Monestero. Des d’aquest coll (2793m) es remunta cap al sud per un pedregós tram que discorre per un terreny englevat. Es ressegueixen els corriols de les pastures fins al cim de Monestero (2878m), coronat per un rocam de grans proporcions. Des d’aquí s’albira una extensa panoràmica d’aquest entorn muntanyenc.

Per refer la ruta es davalla del cim pel nord-est sense perdre gaire alçada fins a trobar el coll de la Valleta Seca (2722m). Es baixa amb compte per una canal de sorra granítica: en aquest tram el camí és difícil de distingir. És bo aturar-se breument per copsar tota la salvatgia de l’indret.

S’accedeix al fons d’aquesta allargassada coma, amb petites prades d’herva esquitxades de pedruscall de granit. Algunes fites escadusseres fan viable recórrer aquest indret tan peculiar. Es deixen a l’esquerra els primers pins negres, a l’altre cantó de la Valleta, mentre el sender és cada cop més evident. S’avana pel repeu de la muntanya dels Encantats.

Ara el recorregut s’endinsa pel bosc de Samboiné, per on es baixa amb comoditat seguint sempre en direcció nord.

Al cap d’unes 4h 30min de trajecte s’és al refugi Ernest Mallafré (1896m). En pocs minuts es pot accedir a l’estany de Sant Maurici per una pista d’accés restringit provinent d’Espot.

Punts d’interès

Espot

 • Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici
 • Refugi Josep Maria Blanc
 • Estany Tort de peguera
 • Estany de Cabana
 • Estanys Escondits
 • Pic de Monestero
 • Estany Amagat o del Pui
 • Coll de la Valleta Seca
 • Els Encantats
 • Bosc de Samboiné
 • Refugi Ernest Mallafré
 • Estany de Sant Maurici

Informació pràctica

Per fer aquest recorregut cal dur calat d’alta muntanya, motxilla amb roba d’abric gruixuda, protecció per a la pluja, un mapa topogràfic, brúixola, menjar i aigua. El piolet i  els grampons seran necessaris si hi ha neu.

No s’ha d’emprendre l’excursió sense haver pres aquestes precaucions. Cal informar els guardes dels refugis sobre l’itinerari que es pensa recórrer.

L’alta muntanya és un ecosistema especialment fràgil: no hi abandonem, doncs, deixalles de cap mena. Fem servir, per això, els contenidors de la vall.

Track Pic de Monestero i Refugi Mallafré